Foto på Daniel Møller Ølgaard

The Biopolitics of Drone Warfare

• Daniel Møller Ølgaard

Summary, in English

The current debate on armed Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), also known as drones, focuses mostly on legal- and moral implications of their use. Issues such as civilian deaths, as well as the strategic implications and tactical advantages of drones are reigning supreme in the academic and public discussions. Yet these examinations fail to look at the wider implications of drone warfare. Through the prism of ‘biopolitics’, we can expose how war and governance is transformed and how increasingly life itself comes to be categorized and populations come to be controlled through the use of armed UAV’s.

Avdelning/ar

• Statsvetenskapliga institutionen