Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Zhukova om Sveriges feministiska utrikespolitik i konfliktdrabbade stater

Ekatherina Zhukova har publicerat en artikel med titeln "Postcolonial Logic and Silences in Strategic Narratives: Sweden's Feminist Foreign Policy in Conflict-Affected States" i tidskriften Global Society. Artikeln främjar vår förståelse av acceptans och avvisande av jämställdhetsnormer som förespråkas av etisk utrikespolitik i marginaliserade stater.

Artikeln bidrar till den framväxande forskningen om postkolonial feministiska utrikespolitik och kvinnor, fred och säkerhet (WPS) genom att visa att hälften av de utvalda länderna inte rapporterade något om Sveriges feministiska utrikespolitik, vilket signalerar ett bristande engagemang med politiken.

Artikeln argumenterar att detta bristande intresse är kopplat till de marginaliserade staternas agerande mot den utländska normen om jämställdhet.

Analysen visar också att i de länder som engagerade sig i Sveriges feministiska utrikespolitik handlade hälften av rapporteringen om svenska utrikespolitiska aktörer. Artikeln argumenterar att närvaron av utrikespolitiska aktörer i den offentliga sfären i konfliktdrabbade stater skapar utmaningar för marginaliserade stater att stå emot internationella maktrelationer.

Läs mer på Taylor & Francis Onlines webbplats

Ekatherina Zhukovas personliga sida