Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sindre Gade Viksand har framgångsrikt försvarat sin avhandling!

Sindre Gade Viksand har framgångsrikt försvarat sin avhandling med titeln "A World of Persons". Gratulerar!

Sindre Gade Viksand och professor Duncan Bell diskuterar under disputationen, foto.A
Sindre Gade Viksand och professor Duncan Bell diskuterar under disputationen.

Sammanfattning

Detta är en studie i det internationella tänkandets subjekt. Människor och stater, om än ofta betraktade som varandras motsatser, delar en sak: de är det internationella tänkandets huvudsakliga subjekt.

Avhandlingens argumentet är att orsaken till detta står att finna i det språk genom vilket subjektskap artikuleras, personbegreppets språk, som stipulerar vissa kriterier – i första hand rationalitet – genom vilket någon eller något blir en person och således ett subjekt. Detta teoretiska argument görs i avhandlingen historiskt: istället för att förklara varför det är genom detta språk som subjektskap måste tillskrivas, är detta en studie i hur ett sådant språk kom till.

Sindre Gade Viksand and professor Duncan Bell, photo.
Sindre Gade Viksand och professor Duncan Bell, University of Cambridge.

Genom en studie av nyckeltexter i det internationella tänkandets historia, från sextonhundratalet till idag, söker avhandlingen dokumentera dess tillkomst och effekter. Den spårar, å ena sidan, hur personbegreppets språk kom att bli det internationella tänkandets centrala språk, och å den andra hur detta kom att prioritera människor och stater.

Avhandlingens avslutande kapitel utvidgar diskussionen till de implikationer som detta språk haft för det internationella tänkandet i allmänhet, samt för mänskligheten och staten i synnerhet, och argumenterar för att det har inte bara cementerat dessa två subjekt som det internationella tänkandets centrala subjekt, utan också gjort dem ömsesidigt beroende, vilket i sin tur har gjort det svårt att specificera vilket av de två som bör betraktas som det mest centrala subjektet i internationellt tänkande.


Fakultetsopponent: professor Duncan Bell, University of Cambridge

Handledare: Jens Bartelson

Biträdande handledare: Ted Svensson

Mer information om avhandlingen finns i forskningsportalen

Läs mer om Sindre Gade Viksand på hans personliga sida.