Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sara Kalm och Anna Meeuwisse utforskar transnationella anti-genusnätverk som främjar "den naturliga familjen"

Denna artikel utforskar konservativ kristen transnationella förespråkare, som försvarar vad dess ledare och anhängare förstår som den "naturliga familjen" mot de upplevda farorna med "könsideologi", i syfte att rädda den västerländska civilisationen från överhängande undergång.

Foto på Sara Kalm.
Sara Kalm, docent i statsvetenskap.

Vi fokuserar på World Congress of Families (WCF) och undersöker hur den organiseras transnationellt. Vi bygger på internationella relationsteorier om utmaningar för den liberala internationella ordningen samt på teorier om transkalär aktivism. Det empiriska materialet innehåller observationer från två konferenser och material producerat av WCF självt. Vi diskuterar WCF:s roll i relation till politisk polarisering, och vi analyserar den också som en social struktur: dess aktörskonstellationer och nya former av aktivism. Analysen visar att strategiskt nätverkande med såväl eliter som gräsrötter har gjort WCF till en betydande aktör i den globala politiken.


Författare: Sara Kalm & Anna Meeuwisse, 2023.

Titel: Transcalar Activism Contesting the Liberal International Order: The Case of the World Congress of Families.

Publikation: Social Politics: International Studies in Gender, State & Society.