Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Jonathan Polk och medförfattare undersöker europeiska intressegruppers och politiska partiers positioner i två dimensioner av politisk konkurrens

Making_Space_Figure, illustration.

Intressegrupper och politiska partier är de främsta organisatoriska bärarna av medborgarnas preferenser till verkställande och lagstiftande politiska institutioner. Deras kombinerade effekt för medborgarrepresentation har först nyligen kommit i fokus.

Vi tar itu med denna klyfta via en gränsöverskridande undersökning av intressegrupper, som inkluderar självplacering av grupper på vänster-höger och Gal-Tan-dimensioner. Sammansättningen av grupper i dessa dimensioner jämförs med Chapel Hill Expert Survey-data om partier och information om medborgarnas preferenser från European Election Studies.

Våra resultat tyder på att intressegrupper har potential att komplettera flerdimensionella skillnader i representation mellan det politiska partisystemet och medborgarnas preferenser.


Författare: Frida Boräng, Daniel Naurin, Jonathan Polk

Titel: Making space: citizens, parties, and interest groups in two ideological dimensions

Länk till publikationen: 

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13501763.2023.2182819

Läs mer om författarna: