Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Digital suveränitet och myndigheters ansträngningar för att ta tillbaka kontrollen över det digitala

Profilbild på Mats Fred. Foto.
Mats Fred, Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.

Mats Fred och Alexander Paulsson har skrivit om två kollektivtrafikmyndigheter som gått ifrån upphandling av IT och digitala tjänster till att istället bygga egen, intern IT-kapacitet för att få kontroll över "det digitala".

Genom en studie av apputveckling visar artikeln att digital suveränitet inte bara handlar om att kontrollera data och mjukvaruutveckling, utan också om omorganisation och anpassning i förhållande till digitala artefakter, såsom appar. Genom att kringgå upphandlingsförfaranden och undvika IT-avdelningar visar myndigheterna här hur digital suveränitet också kan komma "underifrån", från frustrerade tjänstemän som försökte ta kontrollen i en digital värld som till stor del styrs av stora teknikföretag.

Författare: Mats Fred och Alexander Paulsson

Titel på publikationen/artikeln: Making apps, owning data: Digital sovereignty and public authorities’ arrangements to “byte” back

Länk till publikationen/artikeln: https://doi.org/10.1177/13505084241246073