Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Calvo, Bäck & Carroll om pariapartier och förändrad elitretorik i Riksdagen

Doctoral student Esther Calvo and Professor Hanna Bäck, foto.
Doktorand Esther Calvo och Professor Hanna Bäck.

Högerpopulistiska partier har ofta behandlats som "paria" och uteslutits från koalitionssamarbeten i parlamentariska demokratier. Hur kan vi studera den här typen av distansering?

Vi argumenterar för att negativ retorik riktad mot högerpopulistiska partier i parlamentariska debatter används av de etablerade partierna för att distansera sig från sådana partier. I en sentimentanalys av tal i Sveriges riksdag från 2010 till 2022 finner vi att retorik riktad mot Sverigedemokraterna är mer negativ än retorik riktad mot andra partier. Vi finner också att denna negativa retorik har avtagit över tid, framför allt på grund av en förändring i de borgerliga partiernas tal under en period då Sverigedemokraterna gradvis har förlorat sin pariastatus i svensk politik. 

Titel: Debating the Populist Pariah: Changing Party Dynamics and Elite Rhetoric in the Swedish Riksdag

Författare: Esther Calvo, Hanna Bäck, and Royce Carroll 

Länk till publikationen: https://doi.org/10.1177/10659129241253220