Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Wilén om utmaningar för fredsbevarare

Nina Wilén har tillsammans med Lindy Heinecken (Stellenbosch University) publicerat artikeln ”No Place Like Home? Postdeployment Reintegration Challenges Facing South African Peacekeepers” i tidskriften ”Armed Forces and Society”. Artikeln handlar om integrationssvårigheterna som fredsbevarande soldater upplever efter de har kommit hem från fredsuppdrag. 

Vi finner att de upplever frånvaron från barnen, oro över otrohet och för lite institutionellt stöd för deras familjer som stora orosmoment oavsett rank och kön.

Däremot finner vi skillnader mellan manliga och kvinnliga fredsbevarare i hur de upplever dessa svårigheter. Medan kvinnor är oroliga över barnens välbefinnande, speciellt eftersom de ofta är i släktingars vård under tiden de är utsända, så är männen mest bekymrade över barnens uppfostran och disciplin.

Skillnader mellan oron över partnerns otrohet var också starkare hos de kvinnliga soldaterna. Dessa könsskillnader ska förstas i den sociala kontexten, där Sydafrika är ett starkt patriarkalist samhälle. 

Läs mer om artikeln på journals.sagepub.com

Nina Wiléns personliga sida