Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Wilén med två artiklar i Specialnummer om Afrikanska militärer i fredsoperationer

Nina Wilén har, tillsammans med andra forskare, skrivit två artiklar i ett nummer av tidskriften Journal of Eastern African Studies.

Artiklarna ”Rwanda’s military as a people’s army: heroes at home and abroad” (skriven av Nina Wilén och Josefine Kuehnel) och ”The Burundian army’s trajectory to professionalisation and depoliticisation and back again” (skriven av Nina Wilén, Gérard Birantamije och David Ambrosetti) är publicerade i tidskriftens nummer som handlar om afrikanska militärer i fredsoperationer. Nina Wilén är även gästredaktör för specialnumret av tidskriften tillsammans med David Ambrosetti och Jean-Nicholas Bach.

”The Burundian army’s trajectory to professionalisation and depoliticisation and back again”:
Artiklen handlar om militärers professionalisering, och då speciellt post-konflikta militärer. Hur kan en armé som under en längre tid varit en politisk kraft i ett samhälle, återgå till en neutral och opolitisk funktion? Hur kan man depolitisera en militär som spelat en huvudroll under en inbördes konflikt? Artikeln undersöker den Burundiska arméns resa från att ha varit en stark politisk aktör innan och under inbördeskriget, till att gradvis anta en mer neutral och opolitisk ställning efter krigets slut.

”Rwanda’s military as a people’s army: heroes at home and abroad”:
Artikeln handlar om hur Rwandas militär, tillsammans med Rwandas regering, har skapat en ny identitet efter folkmordets slut, inspirerad av begrepp som: “folkets armé” och “hjältar”. Den Rwandesiska regering fokus på nationella hjältar speglas i den militära institutionen och bidrar till en militarisering av hela det Rwandesiska samhället, samt en priviligerad roll för den Rwandesiska soldaten.

Mer information om tidskriften och artiklarna hittar du på tandfonline.com