Teorell om den demokratiska freden

Jan Teorell har tillsammans med Håvard Hegre och Michael Bernhard skrivit artikeln “Civil Society and the Democratic Peace”. Artikeln kommer att publiceras I nästa upplagda av tidskriften “Journal of Conflict Resolution”.

I den här artikeln teoretiserar författarna tre olika förklaringar till den så kallade ”demokratiska freden” – att länder som är mer demokratiska inte tenderar att kriga med varandra.

De bygger vidare på tidigare teorier som fokuserat på elektoralt och horisontellt ansvarsutkrävande, och lägger till en tredje dimension: det ”sociala ansvarsutkrävande” som ett aktivt civilsamhälle möjliggör.

På basis av data från Varieties of Democracy (V-Dem) finner de att detta ”sociala ansvarsutkrävande” är den starkaste drivkraften bakom varför vissa länder inte tenderar att kriga med varandra; att horisontellt ansvarsutkrävande fortfarande har betydelse; men att det elektorala ansvarsutkrävandets roll för att förklara den demokratiska freden har överskattats.

Läs artikeln på journals.sagepub.com

Jan Teorells personliga sida