Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Teorell om byråkrati och tillväxt

Jan Teorell, Agnes Cornell och Carl Henrik Knutsen har skrivit artikeln "Bureaucracy and growth". Artikeln har publicerats i tidskriften ”Comparative Political Studies”.

I den här artikeln undersöker Jan Teorell tillsammans med Agnes Cornell och Karl Henrik Knutsen hypotesen att en weberianskt organiserad byråkrati leder till högre ekonomisk tillväxt. Det finns goda teoretiska skäl att tro att så är fallet, även om artikeln även diskuterar plausibla motargument. 

Empiriskt visar studien, baserad på tidsserier från ett stort antal länder tillbaka till 1789, att styrkan på effekten är betydligt svagare än vad som tidigare varit känt. I den mån det alls finns någon effekt av att ha en weberianhsk byråkrati på tillväxten är den både kortsiktigt och sentida.

Läs mer på doi.org

Jan Teorells personliga sida