Teorell om att mäta demokrati

Hur mäter man demokrati? Spelar det någon roll vilket demokratimått man använder? Kan man använda sig av politiska experter för att bedöma demokratinivåer, och vad är i så fall tillförlitligheten i den information dessa ger?

I den nyligen publicerade artikeln “Measuring Polyarchy Across the Globe, 1900-2017” presenterar Jan Teorell, tillsammans med Michael Coppedge, Staffan Lindberg och Svend-Erik Skaaning, ett nytt mått på demokrati baserat på det så kallade ”Varieties of Democracy”-projektets expertdata.

Måttet är förankrat i den amerikanska statsvetaren Robert Dahl’s berömda och mycket inflytelserika definition av ”polyarki” från 1971. Artikeln beskriver hur fem olika komponenterna av polyarki har mätts, hur de har vägts samman till ett index, samt utvärderar måttets validitet.

Läs mer på link.springer.com

Jan Teorells personliga sida