Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Strömvik överlämnar "EU på hemmaplan"

Den 1 februari överlämnar Maria Strömvik betänkandet "EU på hemmaplan" till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och presenterar utredningens slutsatser vid ett seminarium på Europahuset i Stockholm.

Utredningens uppdrag har varit att föreslå hur ökad insyn och delaktighet för individer och organiserade intressen kan uppnås i frågor som beslutas på EU-nivå. I betänkandet kartläggs den mycket låga kunskapen i Sverige - särskilt i grupper som har en kunskapsförmedlande roll - om hur EU påverkar de demokratiska förutsättningarna. Betänkandet visar även att de svenska offentliga institutionerna inte erbjuder tillräckliga förutsättningar för tidig dialog och samråd i EU-relaterade frågor. Konsekvensen blir att individer och intresseorganisationer som vill påverka till exempel regeringens politik i de sakfrågor som helt eller delvis beslutas på EU-nivån har sämre förutsättningar att göra det än de som vill påverka strikt nationell politik. Utredningen föreslår bland annat att regeringen och dess myndigheter behöver ett öppnare arbetssätt och förändrade arbetsrutiner. Även kommuner och regioner behöver se över sin utåtriktade verksamhet och kunskapsförsörjning.

Mer info och anmälan till seminariet finns på Europeiska kommissionens webbplats

Betänkandet kommer att finnas tillgängligt på Statens offentliga utredningars webbplats på måndag

Mer information om utredningen finns på Statens offentliga utredningars webbplats


Maria Strömviks personliga sida här på webbplatsen