Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Strömbom om fredsprocesser

Lisa Strömbom har nyligen publicerat artikeln ”Exploring analytical avenues for agonistic peace” i tidskriften ”Journal of International Relations and Development”. Studien presenterar ett nytt analytiskt ramverk för hur fredsprocesser kan studeras och begreppsliggöras.

Den här artikeln visar på betydelsen av att studera både identitetsförändring och förändring av samhälleliga institutioner när bedömningar om vad som utgör byggstenar för en varaktig fred skall göras. 

Med utgångspunkt från begreppet agonistisk fred tecknar denna studie ett ramverk för att kunna analysera fredsprocessers utfall där olika aspekter av erkännande studeras för att ringa in identitetsförändring. I fokus står också inkludering och dialog i samhällets institutioner på olika samhälleliga nivåer, vilka undersöks för att få syn på hur institutionella aspekter påverkar fredsprocessers varaktighet. 

Studien är huvudsakligen begreppsutvecklande och analytisk, men använder exempel från fredsprocesserna i Bosnien-Hercegovina, Israel/Palestina och Nordirland för att illustrera de analytiska dimensionerna och dess applicerbarhet också i andra svårlösta konflikter. 

Läs artikeln på link.springer.com

Lisa Strömboms personliga sida