Skovgaard om byråkratisk politik och fördelning av klimatstöd mellan utvecklingsländer

Jakob Skovgaard har medförfattat artikeln "Bureaucratic politics and the allocation of climate finance” med Lauri Peterson (Uppsala universitet). Artikeln har publicerats i tidskriften "World Development" och den handlar om hur byråkratisk politik har påverkat fördelningen av stöd till klimatbegränsning och anpassning i utvecklingsländer.

En viktig insikt från artikeln är att nivån av inblandning av utvecklings- och miljöministerier i ett industrialiserat land påverkar vilka utvecklingsländer som får klimatstöd. Ju mer inblandade utvecklingsministeriet är i besluten om hur ett industriland ska spendera sin klimathjälp, desto mer sannolikt är det att fattigare länder bli utvalda som mottagare. Desto mer involverade miljöministeriet är desto mer sannolikt är det att allierade i klimatförhandlingar blir utvalda.

Peterson och Skovgaard studerade vilka ministerier som är involverade i beslutsfattandet som bestämmer fördelningen av klimathjälp (för att minska utsläpp och anpassning till klimatförändringar i utvecklingsländer) i elva industriländer. De finner att inblandning av olika ministerier påverkar fördelningen mellan länderna. Analysen visar att utvecklings- och miljöministerierna, som förväntat med bakgrund av deras organisatoriska mandat, leder till en högre sannolikhet att respektive fattigare och allierade länder väljs som mottagare. En högre grad av medverkan av en av de två ministerierna innebär emellertid inte att mer pengar tilldelas respektive fattigare och allierade länder.

Mer information om artikeln hittar du på sciencedirect.com (artikeln kan hämtas gratis fram till 13 mars 2019)

Jakob Skovgaards personliga sida