Skovgaard och Knaggård om politiska beslut för att minska koldioxidutsläpp

Jakob Skovgaard och Åsa Knaggård har skrivit artikeln “Mapping and clustering the adoption of carbon pricing policies: what polities price carbon and why?” tillsammans med Sofía Sacks Ferrari (SIPRI, tidigare vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds Universitet). Artikeln är publicerad i tidskriften Climate Policy och handlar om vilka länder, delstater och övernationella organisationer (som EU), som har infört koldioxidskatter och handel med utsläppsrätter, och vilka faktorer som varit avgörande för detta.

En viktig slutsats i artikeln är att anledningarna att införa koldioxidskatt och handel med utsläppsrätter har skiftat över tid. Internationella faktorer (som klimatåtaganden och vad länder i samma region gör) är viktiga idag, medan inhemska faktorer (som kriser och inkomstnivåer) var viktigare i länder som var tidiga med att införa sådana policies.

Skovgaard, Sacks Ferrari och Knaggård identifierar 66 länder, delstater och övernationella enheter som har fattat beslut om att införa koldioxidskatt och/eller handel med utsläppsrätter. De kan delas in i fem kluster: tidiga beslutsfattare, nordamerikanska delstater, kinesiska pilotprovinser, andra vågens industrialiserade länder, och andra vågens utvecklingsländer. Deras forskning visar att prissättning av koldioxidutsläpp har blivit ett globalt klimatpolitiskt redskap, som införs av länder i alla regioner och som har mycket olika inkomstnivåer, ideologiska inriktningar, politiska system och beroende av fossila bränslen.

Läs mer om artikeln på tandfonline.com

Jakob Skovgaards personliga sida

Åsa Knaggårds personliga sida