Skovgaard och Hildingsson om svensk och dansk miljöpolitik efter krisen

Jakob Skovgaard och Roger Hildingsson har medförfattat bokkapitlet “Environmental Policy and the Economic Crisis – The Swedish and Danish Cases” tillsammans med Bengt Johansson. Kapitlet har nyligen publicerats i antologin ”The Impact of the Economic Crisis on European Environmental Policy” och behandlar den miljöpolitiska utvecklingen efter den ekonomiska krisen 2007–2008 i Danmark och Sverige, två länder som ofta ses som föregångare inom miljöpolitiken.

En viktig insikt från kapitlet är att ekonomiska kriser får inflytande på miljöpolitiken, huvudsakligen via det politiska systemet snarare än genom att direkt påverka olika policyåtgärder: ekonomiska kriser kan stärka eller försvaga aktörer och diskurser som antingen favoriserar eller motsätter sig en ambitiös miljöpolitik.

Skovgaard, Hildingsson och Johanson undersöker hur krisen påverkade miljöpolitiken negativt i Danmark, men först efter ett antal år, medan den inte hade någon direkt effekt på den förda miljöpolitiken i Sverige. Analysen visar att i båda länderna har regeringsskiften och regeringens politiska orientering varit de viktigaste förklaringarna till miljöpolitikens utformning och inriktning.

Läs mer på Oxford University Press webbplats

Jakob Skovgaards personliga sida