Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rosén Sundström och Elgström om den svenska feministiska utrikespolitiken

Malena Rosén Sundström och Ole Elgström har författat artikeln ”Praise or critique? Sweden’s feminist foreign policy in the eyes of its fellow EU members” i tidskriften ”European Politics and Society”. Artikeln handlar om hur andra EU-medlemsländer ser på den svenska feministiska utrikespolitiken.

Studien baseras på enkäter och intervjuer med representanter från andra medlemsländers permanenta representationer i Bryssel. Resultatet visar att de flesta känner till den feministiska utrikespolitiken, men vet ganska lite om vad den egentligen innebär. 

Sverige uppfattas vara en legitim förespråkare för kvinnors rättigheter, och de flesta ser den som relativt effektiv och väl sammanhållen. Det finns dock en del skeptiska synpunkter, inte minst uppfattar en del länder ordet feminism som provocerande. 

De flesta tillfrågade anser att den feministiska utrikespolitiken haft en positiv effekt på hur Sverige uppfattas internationellt, men få tror trots detta att andra länder kommer att följa i Sveriges fotspår. Den nuvarande kontexten, med populism och nationalism, ses inte som gynnsam för spridningen av feministisk utrikespolitik.

Artikeln finns att läsa på tandfonline.com

Malena Rosén Sundströms personliga sida

Ole Elgströms personliga sida