Reviderad upplagda om klassisk liberal internationalism

I en ny reviderad upplaga av ”International Organization and Global Governance” (edited by Thomas G. Weiss and Rorden Wilkinson) har vår forskare Christer Jönsson bidragit med kaptitlet "Classical Liberal Internationalism".

Boken handlar om klassisk liberal internationalism var en ideologi med rötter i upplysningen. Även om den avfärdades som alltför idealistisk av realismens företrädare efter andra världskriget, hade den en klar uppfattning om hur världen borde organiseras. Fri handel och alla folks rätt till självbestämmande ansågs kunna lägga grunden för en mera rättvis världsordning.

Den tidiga liberala internationalismen lade ingen tonvikt vid skapandet av internationella organisationer utan såg en mera progressiv världsordning som ett resultat av framväxten av fredliga mellanfolkliga kontakter. Det var först med en mera interventionistisk variant av liberal internationalism på 1900-talet som tankar på och stöd för en världsorganisation växte fram.

Mer information om boken finns på routledge.com

Christer Jönssons personliga sida

2018-05-25
Aggestam är promotor vid jubileumspromotionen