Om tystnaden kring våldtäkter under kriget i Bosnien

​Annika Björkdahl och Johanna Mannergren Selimovic har tillsammans skrivit artikeln "Feeling Silcence in a Place of Pain" i International Feminist Journal of Politics. Artikeln handlar om tystnaden kring våldtäkterna i den lilla staden Višegrad i östra Bosnien-Herzegovina.

"What are we doing here? We are here to experience how a place of pain is layered by silences that oppress, erase and deny, and to understand possibilities for breaking such silences. But now we are trapped in the silences that we came to research."

Annika Björkdahl och Johanna Mannergren Selimovic besökte hotellet Vilina Vlas i den lilla staden Višegrad i östra Bosnien-Herzegovina. Bosnienserbiska paramilitärer använde hotellet som högkvarter och vittnesuppgifter talar om att hundratals kvinnor våldtogs här. Men ingen talar om det, de flesta människor forskarna möter förnekar att det hänt.

Artikeln  Feeling Silence in a Place of Pain publicerades i International Feminist Journal of Politics 19(3): 383-385 som en kommentar om etnografiskt fältarbete.

2017-12-15
Karin Aggestam och Ann Towns om kvinnor, diplomati och global politik
2017-12-14
Catarina Kinnvall och John Cash redaktörer för specialutgåva i Postcolonial Studies