Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ny bok om statsbyggnad

En ny bok om statsbyggnad har nu släppts. Boken heter De-Centering State Making och redaktörerna är Jens Bartelson, Martin Hall och Jan Teorell.
Bild på de tre redaktörerna och bokomslaget

Författarna berättar att boken överbryggar klyftan mellan studiet av internationella relationer och jämförande politik, och prövar giltigheten hos eurocentriska teorier och berättelser om staters uppkomst i nya historiska och geografiska sammanhang. 

I boken ifrågasätts befintliga förklaringar till statens ursprung och deras tillämplighet i dessa sammanhang, och problematiserar därvid den gängse uppfattningen att den moderna staten och det internationella systemet är resultat av obrutna historiska utvecklingslinjer. Boken gör detta genom att kombinera ett flertal teoretiska och metodologiska perspektiv, samt genom att undersöka en rad empiriska fall som inte ofta har diskuteras i statsbyggnadslitteraturen. 

Medverkande från vår institution är, förutom redaktörerna, även Annika Björkdahl, Augustin Goenaga, Ellen Ravndal (fd från institutionen), Ted Svensson och Alexander von Hagen-Jamar.

Läs mer om boken på e-elgar.com

 

Jens Bartelsons personliga sida

Martin Halls personliga sida

Jan Teorells personliga sida

Nyheter

2018-06-29
Statsvetare: Svensk demokrati levererar
Statsvetare: Svensk demokrati levererar
2018-06-25
Kristinsson om små stater
Kristinsson om små stater
2018-06-21
Ny bok om statsbyggnad
Ny bok om statsbyggnad
2018-06-18
Ny forskning om välfärdsstatens utveckling
Ny forskning om välfärdsstatens utveckling
2018-06-15
Ny statlig utredning om tillit
Ny statlig utredning om tillit

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten