Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny bok om statsbyggnad

Bild på de tre redaktörerna och bokomslaget

En ny bok om statsbyggnad har nu släppts. Boken heter De-Centering State Making och redaktörerna är Jens Bartelson, Martin Hall och Jan Teorell.

Författarna berättar att boken överbryggar klyftan mellan studiet av internationella relationer och jämförande politik, och prövar giltigheten hos eurocentriska teorier och berättelser om staters uppkomst i nya historiska och geografiska sammanhang. 

I boken ifrågasätts befintliga förklaringar till statens ursprung och deras tillämplighet i dessa sammanhang, och problematiserar därvid den gängse uppfattningen att den moderna staten och det internationella systemet är resultat av obrutna historiska utvecklingslinjer. Boken gör detta genom att kombinera ett flertal teoretiska och metodologiska perspektiv, samt genom att undersöka en rad empiriska fall som inte ofta har diskuteras i statsbyggnadslitteraturen. 

Medverkande från vår institution är, förutom redaktörerna, även Annika Björkdahl, Augustin Goenaga, Ellen Ravndal (fd från institutionen), Ted Svensson och Alexander von Hagen-Jamar.

Läs mer om boken på e-elgar.com

 

Jens Bartelsons personliga sida

Martin Halls personliga sida

Jan Teorells personliga sida