Ny bok av Jens Bartelson: War in International Thought

War in International Thought analyserar hur konceptet krig har använts i olika sammanhang från sextonhundratalet till det sena artonhundratalet. Jens Bartelson, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, undersöker underliggande och ofta outtalade antaganden om krigets egenskaper, och hur dessa formar vår förståelse av den moderna politiska verkligheten och krigets roll i den.

About the book:

As scholars and citizens, we are predisposed to think of war as a profoundly destructive activity that ideally should be abolished altogether. Yet before the twentieth century, war was widely understood as a productive force in human affairs that should be harnessed for the purposes of creating peace and order. Analyzing how the concept of war has been used in different contexts from the seventeenth to the late nineteenth century, Jens Bartelson addresses this transition by inquiring into the underlying and often unspoken assumptions about the nature of war, and how these have shaped our understanding of the modern political world and the role of war within it. He explores its functions in the process of state making and in the creation of the modern international system to bring the argument up to date to the present day, where war is now on the centre stage of world politics.

Link to book at Cambridge University Press

Link to Jens Bartelson's personal web page

Porträttbild av Jens Bartelson
Jens Bartelson, professor