Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Martin Hall om att se nomaderna som en stat

Martin Hall har publicerat artikeln ”Om att se nomaderna som en stat: Sverige och samerna vid århundradets början”, i Jamie Levin (red.) ”Nomadstatliga relationer i internationella relationer: före och efter gränserna,” Palgrave McMillan.

I den moderna historien har stater typiskt sett försökt att eliminera nomadism. Sverige, kanske ensamt, förstärkte istället nomadism bland delar av den svenska Sámi-populationen. I det här kapitlet argumenterar jag för att det fanns två anledningar till detta. För det första ansåg man från statens sida att rennäringen förutsatte nomadism, och att rennäringen var den enda ekonomiskt produktiva verksamhet samernas traditionella landområden kunde bidra med. För det andra utvecklades det kring decennierna kring det förra sekelskiftet en Boreal diskurs som romantiserade samerna, och tillät dem att vara en isolerad del av den Svenska identiteten, snarare än ett hot mot den. 

Länk till publikationen på springernature.com

Martin Halls personliga sida