Korruption och mutor

Varför är vissa regeringar mer korrupta än andra? Varför tycks högt uppsatta beslutsfattare i vissa länder vara mer benägna att förskingra och ta emot mutor?

I den nyligen publicerade artikeln “Cabinets, Prime Ministers, and Corruption: A Comparative Analysis of Parliamentary Governments in Post-War Europe” presenterar Hanna Bäck och Jan Teorell, tillsammans med Staffan Lindberg, ett svar på sådana frågor och fokuserar på premiärministerns förmåga att kontrollera korruption.

I artikeln analyseras korruption i 26 väst- och östeuropeiska demokratier under efterkrigstiden på basis av ett nytt dataset (Varieties of Democracy). Artikeln har publicerats i tidsskriften Political Studies

Läs artikeln på journals.sagepub.com

Hanna Bäcks personliga sida