Kinnvall med nytt bokkapitel

Catarina Kinnvall har skrivit bokkapitlet “Racing to the bottom, squeezing through the cracks: Imagining unbordered space” i boken “Routledge Handbook of Critical International Relations” (redaktör är Jenny Edkins).

Kapitlet diskuterar möjligheten att se föreställningar om det politiska rummet som gränslösa. Det ger en ingående beskrivning av hur migrations- och flyktingpolitiken i Europa går hand i hand med populistiska diskurser och de emotionella och kroppsliga gestaltningar som dessa diskurser består av, samtidigt som det ställer sig frågan om hur och på vilket sätt andra föreställningar kan vara möjliga.

Utifrån en Lacan-inspirerad läsning hävdar Kinnvall att existerande fantasier kring det politiska rummet består av ofullständiga, oavslutade narrativ och att vi måste ta i beaktande de rum som uppstår i skarven mellan olika föreställningar för att kunna gå bortom fantasier kring det politiska rummet som privilegierar ett fokus på homogenisering och gränser. Endast genom att sätta fokus på dessa ofullständiga ’tomrum’ kan vi möjliggöra alternativa föreställningar.

Läs mer på routledge.com

Catarina Kinnvalls personliga sida