Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Jönsson om global styrning

Christer Jönsson och Anders Johnsson har skrivit artikeln "Parliaments in Global Governance” i tidsskriften ”Global Governance: A Review of Multilateralism and International Organizations”.

Tidigare forskning kring parlamentens roll på den globala arenan har betonat internationella parlamentariska församlingar: deras historia, uppbyggnad, mandat och försök att skapa länkar till andra internationella organisationer. 

Detta fokus på parlamentariska samarbetsorganisationer som autonoma aktörer behöver emellertid kompletteras med ökad uppmärksamhet kring deras roll i fråga om att främja parlaments engagemang och agerande i globala frågor. 

Utöver att belysa den Interparlamentariska unionens (IPU) organisatoriska utveckling och samarbete med andra internationella organisationer framhäver artikeln IPU:s roll som främjare (facilitator) av ökande parlamentarisk närvaro på den globala arenan. 

Agenda 2030 tilldelar parlament den viktiga rollen att hålla regeringar ansvariga för deras internationella antaganden.


Läs mer på brill.com

Christer Jönssons personliga sida

Anders Johnsson: Utbildad jurist vid Lunds universitet och tidigare generalsekreterare i IPU.