Informationskapacitet och moderna stater

Augustín Goenaga, Johannes Lindvall och Jan Teorell har tillsammans med Thomas Brambor, tidigare verksam vid institutionen, skrivit artikeln ”The Lay of the Land: Information Capacity and the Modern State”. Artikeln har publicerats i tidskriften ”Comparative Political Studies”.

Denna artikel presenterar nya länderjämförande uppgifter beträffande staters ansträngningar att samla in och bearbeta information om sig själva, sina territorier och sin befolkning.

Artikeln uppmärksammar fem olika institutioner och program: genomförandet av tillförlitliga folkräkningar, utgivningen av statistiska årsböcker, införandet av förteckningar över födslar, giftermål och dödsfall, införandet av moderna befolkningsregister, samt tillkomsten av statliga statistikmyndigheter.

Därefter visar artikeln hur politiska regimförändringar har påverkat utvecklingen av staters informationskapacitet sedan franska revolutionen.

Läs mer på doi.org

Mer information om författarna: