Björkdahl om transnationell minnespolitik

Annika Björkdahl och Stefanie Kappler har nyligen publicerat artikeln ”The Creation of Transnational Memory Spaces: Professionalization and Commercialization”, i tidskriften ”International Journal of Politics, Culture and Society” som analyserar minnespolitiken i Bosnien-Hercegovina och Sydafrika.

I en globaliserad värld, blir högtidlighållandet av historiska övergrepp och brott mot mänskligheten allt mer globala.

Den här artikeln undersöker hur museum och minnesplatser för att högtidlighålla minnet av folkmord och brott mot mänskligheten professonaliseras och kommersialiseras i syfte att göra historiska övergrepp begripliga för en global publik.

Analysen är baserad på fältarbete på Robben Island i Sydafrika och på ett museum i Sarajevo som högtidlighåller minnet av folkmordet i Srebrenica 1995, i Bosnien-Hercegovina.

Läs artikeln på link.springer.com

Annika Björkdahls personliga sida