Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bäck om tillsättningen av kvinnliga ministrar

Har kvinnor lägre chans att bli ministrar, och hur viktigt är det för deras karriär att följa partilinjen? Hanna Bäck har, tillsammans med Johan Bo Davidsson och Markus Baumann, analyserat den frågan i en studie av tillsättningar av ministrar i svenska regeringar.

Deras statistiska analys visar att kvinnliga politiker i lägre utsträckning blir ministrar om de har avvikit från partilinjen i parlamentariska debatter. Detta tyder på att kvinnliga politiker i högre utsträckning straffas när de inte ses som ”lojala” gentemot partiet.

I den samförfattade artikeln ” Double Standards: The Role of Gender and Intraparty Politics in Swedish Cabinet Appointments” som nyligen har publicerats i tidskriften Politics & Gender skriver forskarna mer utförligt om sina resultat. 

Artikeln finns att läsa på Cambridge University Press webbplats

Hanna Bäcks personliga sida