Bäck – ny ordförande i Vetenskapsrådets beredningsgrupp

Det finns systematiska studier som visar att kvinnor och män bedöms och behandlas olika inom akademin. Detta är något som Hanna Bäck vill motverka som nytillträdd ordförande för Vetenskapsrådets beredningsgrupp för statsvetenskap, freds- och konfliktforskning och medie- och kommunikationsvetenskap.
Bild på Hanna Bäck av Maria Strömvik

Hanna Bäck har tidigare suttit med i bedömningsgruppen för statsvetenskap, freds- och konfliktforskning och medie- och kommunikationsvetenskap under två år. Hon har även bedömt forskningsansökningar tidigare och har då insett att det är viktigt att vara medveten om att det finns skevheter i hur kvinnors och mäns arbete värderas inom akademin.

– Som ordförande i gruppen har jag möjlighet att lyfta fram den här typen av problem när vi diskuterar forskningsansökningar och att göra alla i gruppen medvetna om att vi alla omedvetet riskerar att nedvärdera kvinnliga forskares arbete.

– Vi lever i ett samhälle där män och kvinnor fortfarande värderas olika och där könsstereotyper fortfarande spelar en stor roll, säger Hanna och berättar att det därför är av avgörande vikt att vi tar hänsyn till eventuella skevheter när vi bedömer kvinnliga och manliga akademikers forskning.

Mer information finns på Vetenskapsrådets webbplats

Hanna Bäcks personliga sida

2018-04-26
EU-ministern i Skåne
2018-04-20
Tolv minuter med FN:s säkerhetsråd
2018-04-18
Två disputationer vid institutionen
2018-04-03
Ny hedersdoktor: Expert på kvinnor i fredsprocesser
2018-03-22
Hur anpassar sig individer till grupper online?