The Structure and Culture of Post-Communist Civil Society in Latvia

Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Routledge

Abstract english

This article provides an account of post-communist civil society in Latvia. Based on original survey data, the structure of civil society is analysed on both individual and organisational levels and cultural aspects are examined. The weakness of post-communist civil society found in much previous research is confirmed when measured on the individual level and in relation to some organisational aspects. The political culture of civil society in Latvia is relatively trusting, tolerant and pro-democratic, but elitist. The specific weaknesses of post-communist civil society can be attributed to the historical heritage of the communist regime as well as the context in which new foreign-funded civil society organisations emerged.

• Political Science

• ISSN: 0966-8136