Delkurs 1: Globalisering, (o)säkerhet och identitet

FKVA22 - Fortsättningskurs 30 hp. Hösttermin.
Delkurs 1: Globalisering, (o)säkerhet och identitet (7,5 högskolepoäng)

Delkursens syfte är att ge en grundläggande orientering gällande utvecklingen av konfliktmönster efter kalla krigets slut, och den teoretiska utvecklingen gällande säkerhet och identitetskonflikter. Säkerhetsbegreppets utveckling över tid introduceras och relateras till olika empiriska kontexter.

Samtida nationella och internationella konfliktmönster behandlas och relateras till relevanta pågående
globala processer såsom miljösäkerhet, nationalism och kriget mot terrorismen. I kursen behandlas begreppen säkerhet och globala hot relaterat till globalisering och dagens konfliktmönster. Kursen problematiserar också identitetsbegreppet och diskuterar betydelsen av identitetsuppfattningar i konfliktutsatta områden och mellan olika grupperingar.

För att problematisera ett globalt hot, dess bemötande och identitetsaspekter, används kriget mot terrorismen som exempel. Ett block introducerar därför teorier om ”ny” och ”gammal” terrorism och diskuterar kritiskt hur kriget mot terrorismen kan förstås relaterat till teoriutvecklingen avseende om säkerhet, identitet och hotbilder.

Kursmål
Målet är att studenterna efter avslutad kurs skall

ha kunskap om de centrala teoretiska perspektiv som används för att analysera krig, konflikt och säkerhet i ett globalt perspektiv
ha förmåga att applicera kursens teorier och begrepp på olika konflikter och konflikthanteringsmönster
ha förmåga att bidra konstruktivt till seminariediskussioner

För schema, litteratur och kursplan se introduktionssidan för alla delkurser.

Sidansvarig:

Kontakt

Kursansvarig lärare kan kontaktas via kursplattformen Live@Lund för dig som redan är student. Om du inte är student och har frågor- kontakta institutionens studievägledning.