Lundberg om intersex/DSD: Viktigt med flera olika perspektiv i vården

Tove Lundberg har intervjuats av Sveriges radio vid två tillfällen, P4 Malmöhus 7 juni, samt P4 Extra 15 juni, om sin forskning om personer som föds med könsorgan som inte enkelt kan definieras som manliga eller kvinnliga.

Ur intervjun i P4 Malmöhus:

"Hur man benämner barnen som föds med icketypiska kromosomer, könsorgan och hormoner varierar  - de kan benämnas som antingen intersex eller personer med avvikande könsutveckling (DSD). Ett nytt språk om det här kan behövas.

– Eftersom vi har en kulturell föreställning om att det bara finns två biologiska kön så har det funnits en massa olika termer, olika namn, förklarar Tove Lundberg i inslaget med P4 Malmöhus.

– Medicinen har nu bestämt sig för DSD. Då ser man ju det här som ett slags missbildning, medan väldigt många med egen erfarenhet menar att det bara är en variation i kroppen."

Hela intervjun 7 juni 2017 på P4 Malmös webbplats

Intervju P4 Extra:

Intervju 15 juni 2017 i P4 Extra (40 minuter och 25 sekunder in i klippet)

Porträttbild av Tove Lundberg
Foto: Del LaGrace Volcano

Fakta: Tove Lundberg

Tove Lundberg har disputerat vid Oslo universitet och arbetar nu inom forskningsprojektet Förväntad frånvaro?  Bemötandets betydelse för smärtpatienters välmående och återgång till arbete på Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.