Sundström om Erwin Schrödingers tankeexperiment

Mikael Sundström har skrivit om sanningar av antingen-eller karaktär i krönikan ”Året efter Alan, efter Omran”, som har publicerats på Skånska Dagbladets webbplats.

Sundström tar upp fysikern Erwin Schrödingers tankeexperiment med en katt instängd i en låda. Betraktaren måste då i förväg bestämma om katten är död eller levande när denne öppnar lådan. I krönikan dras sedan paralleller till den pågående flyktingkatastrofen i världen.

”Två till synes oförenliga svar är båda sanna där i paradoxens glödheta krux. Men när lådan öppnas ser observatörerna bara det ena tillståndet, den ena sanningen. Detta slår in en giftig kil i debatten, för givetvis är det utmanande att höra det man vet är sant bli utpekat som idealistiskt oförstånd eller som medveten omänsklighet”.

Hela krönikan finns att läsa på Skånska Dagbladets webbplats

Mikael Sundströms personliga sida