Persson i flera medier om Trumps besök i Mellanöstern

USA:s president Donald Trumps första utlandsresa startade i Saudiarabien i fredags, följt av Israel på måndag inklusive ett kort stopp i Palestina och sedan vidare mot flera desti­nationer i ­Europa.

Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i Statsvetenskap vid Lunds universitet, uttalar sig i olika medier angående Donald Trumps resa till Mellanöstern.

Gomorron Sverige i SVT, tisdag 23 maj

Om Trump i Israel/Palestina.
Titta på inslaget på svtplay.se (spola till 19 min in i sändningen)

Studio ett måndag, måndag 22 maj

Om Trump i Israel/Palestina.

Trump har antytt att han har en fredsmäkling på gång, skulle det vara möjligt för honom att som han säger: få fram en deal?

-Trump är annorlunda, det är svårt för oss statsvetare att jämföra honom med andra ledare, han har ett utanför boxen-tänkande och han anses även vara smått galen och det kan möjligen hjälpa honom i detta läge, säger Anders Persson.

Lyssna på inslaget sverigesradio.se (59 m in i sändning)

Här besöker Donald Trump Klagomuren, SVT nyheter måndag 22 maj

– Trump utmärker sig genom att inte alls ta upp någon av kärnfrågorna, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare vid Lunds universitet, till TT. (…)

En belastning för Trump under besöket är hans tal om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, vilket vore oerhört provocerande för en rad länder i regionen.

– Det förefaller som att han har svängt i den frågan. Enligt uppgifter i israelisk press de senaste dagarna tyder allt på att det inte blir en ambassadflytt, säger Anders Persson.

– Men man vet inte med Trump, allting kan hända.

Se inslaget på svt.se/nyheter

Trump till arabvärlden: Kör ut terroristerna, Sydsvenskan (TT) söndag 21 maj

Om Trumps tal i Saudiarabien

Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare vid Lunds universitet, kallar söndagens tal balanserat och väl avvägt utan några grodor.

– Han undvek att tala om radikal islamsk terrorism och civilisationernas kamp. I stället använde han uttrycket islamistisk extremism och terrorism.

Läs artiklen på sydsvenskan.se

Trump håller ”inspirerande” tal om islam, Aftonbladet (tv), söndag 21 maj

Om Trumps tal i Saudiarabien

Mellanösternkännaren Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet tyckte att Trumps tal var bra.

– Jag tyckte att det var ett förvånansvärt bra tal, ett av de bästa han har hållit under sin tid som president. Jag tyckte att han valde en delikat medelväg som inte har kännetecknat honom hittills.

Se inslaget och läs artiklen på aftonbladet.se

Mellanösternexperten: ”Ett av Trumps bättre tal”, Expressen TV, söndag 21 maj

Om Trumps tal i Saudiarabien

– Det kom inga krav på demokrati eller mänskliga rättigheter från Trump, men han undvek att trampa i klaveret, säger Anders Persson.

Se inslaget på expressen.se

Expert om Trumps tal: Det kommer att vara ganska milt, Ekot, söndag 21 maj

Om Trumps tal i Saudiarabien.

"Jag tror att han kommer att fokusera på kampen mot terrorism"

Lyssna på inslaget och läs artiklen på sverigesradio.se

Kan Trump lösa Israel–Palestina-konflikten?, SVD

Om huruvida Trump kan lösa IP-konflikten på Svenska Dagbladets debattsida.

Kan Donald Trump lyckas där alla andra har misslyckats? I likhet med Ronald Reagan under det kalla kriget utstrålar Trump i dag en gränslös optimism och utanför boxen-­tänkande, skriver Anders Persson.

Läs Anders Perssons debattinlägg på svd.se

Anders Perssons personliga sida här på institutionens webbplats.

Foto på Anders Persson av Jessica Björck