Oels: Använd inte begreppet klimatflykting

Gästforskare Angela Oels intervjuas i en stor artikel i Sydsvenskan idag.

– Greenpeaces syfte var att få politiska ledare att fatta beslut om minskade utsläpp. Men jag upplevde att de som kallas klimatflyktingar nästan blev utnyttjade. Rubriker om miljontals klimatflyktingar sprider en rädsla för att industrialiserade länder kommer att invaderas, säger hon till Sydsvenskan som även blands annat skriver:

"Angela Oels har analyserat de mest citerade uttalandena om klimatflyktingar, och under FN-klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 intervjuade hon människor från de små ö-stater som riskerar att drabbas när havsytan stiger. Hennes slutsats: etiketten klimatflykting hjälper varken klimatpolitiken eller de utsatta individerna."

Läs hela artikeln på sydsvenskan.se

Angela Oels personliga sida här på institutionens webbplats.