Mötet mellan USA och Israel väcker frågor

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besökte Vita huset under onsdagen 15 februari. Inför mötet mellan Netanyahu och USA:s president Donald Trump kom uppgifter om att USA överger linjen om en tvåstatslösning.

Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i Statsvetenskap vid Lunds universitet, uttalar sig i olika medier om mötet mellan Trump och Netanyahu, samt framtiden för tvåstatslösningen i Israel-Palestinakonflikten.

Gomorron Sverige i SVT, onsdag 15 februari 07:40

Titta på inslaget på svtplay.se (spola till 1:15 in i sändningen)

Många frågor kring Trumps Israellinje, Svenska Dagbladet

Om linjen om en tvåstatslösning verkligen överges, vad finns det för framkomliga vägar?

– Det finns egentligen inga realistiska alternativ. Man kan tänka sig att palestinierna får någonting mindre än en stat. Man kan tänka sig autonomi, självbestämmande, i olika former, att palestinierna blir som en nationell minoritet, säger Anders Persson.

– Det jag tittar på i kväll är om det nämns någonting om en tvåstatslösning. Om det nämns så är det signifikant, och om det inte nämns så är det också signifikant. Jag tror att det på något sätt stakar ut den närmaste framtiden, säger Anders Persson.

Läs hela artikeln på Svenska Dagbladets webbplats svd.se

Trump: Inga krav på tvåstatslösning, Sydsvenskan, onsdag 15 februari 14:44

USA:s nye president Donald Trump kräver inte en tvåstatslösning för Israel och Palestina. Men var han egentligen står är fortfarande oklart, säger en Mellanösternexpert till TT efter pressträffen med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Var Trump tydligare nu om USA:s linje?

– Nej, egentligen inte. Men han är inte lika mycket för en tvåstatslösning som tidigare presidenter har varit, svarar Anders Persson.

Läs hela artikeln på Sydsvenskans webbplats sydsvenskan.se

Experten: Trump sjunger Israels sång, Aftonbladet, onsdag 15 februari

Onsdagens presskonferens mellan USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gav fler frågor än svar menar statsvetaren Anders Persson vid Lund universitet.

Trump sa att han kan tänka sig båda lösningarna och att han är nöjd med det som båda parterna vill. Vad säger det om hans inställning till konflikten?

– Han lämnar ju hela spektrat av lösningar öppna, och tar varken avstånd men förespråkar inte heller en tvåstatslösning. Samtidigt presenterar han ju inte heller några andra alternativ.

– Trump tänker utanför boxen men lämnar boxen tom vilket ger det han säger väldigt lite substans.

Anders Persson framhåller även att den kamratliga andan som rådde med kramar och ryggdunk befäster att Trump ”sjunger Israels sång”.

– Jag har aldrig sett att man avbryter en presskonferens för att kramas.

Läs hela artikeln på Aftonbladets webbplats aftonbladet.se

Mellanösternexpert: Svårt att tolka Trumps uttalanden, Studio Ett Kväll, Sveriges Radio, onsdag 15 februari 23.15

Att Benjamin Netanyahu skrattar medan Donald Trump säger att det inte spelar någon roll om det blir en enstat- eller tvåstatslösning, hur ska man tolka det?

– Det visar ju att tvåstatslösningen inte är så viktig för Netanyahu som den förefaller vara för oss här i Europa, säger Anders Persson.

Hör inslaget på Sveriges Radios webbplats sverigesradio.se

Anders Perssons personliga sida här på institutionens webbplats.

Foto på Anders Persson av Jessica Björck