Låga kunskaper om EU:s beslutsprocesser

Universitetslektor Maria Strömvik har, på uppdrag av regeringen, utrett och föreslagit hur insyn, delaktighet och inflytande i beslutsprocess inom EU kan bli bättre i Sverige. Utredningen lämnades över till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke den 1 februari. Nyheten om detta finns under våra nyheter.

Resultaten från utredningen visar att kunskapen om EU är låg bland både politiker, lärare, journalister och forskare. Utredning har nu fått spridning i medierna och nedan kan du ta del av dessa.

Sveriges Radio har ett radioinslag om resultaten från utredningen

OmEuropa.se skriver om resultaten från utredningen

Sydsvenskan skriver artikeln ”Gå ur EU? Sverige har ju aldrig varit med”

Europaportalen skriver artikel ”Utredare: Pinsamt låg svensk kunskapsnivå”

Dagens Samhälle skriver artikeln ”Så ökar medborgarnas delaktighet i EU-frågor”

I DN tas det upp att kunskapen om EU var låg även bland forskare i Statsvetenskap.

”Kunskapen om hur EU arbetar är låg i Sverige, också bland beslutsfattare, lärare och forskare i statsvetenskap. En statlig utredning visar bland annat att 66 procent av statsvetarna som deltog i en enkät inte kunde namnge EU:s två lagstiftande församlingar.”

Läs artikeln på dn.se

Maria Strömviks personliga sida här på institutionens webbplats