IS för krig mot själar och hjärtan

Erik Ringmars föredrag vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm den 29 september hänvisades till Dagens Nyheters ledarsida (30/9):

"På tisdagen presenterade statsvetaren Erik Ringmar sin bok ”’Liberal barbarism’’ på Utrikespolitiska institutet. Den handlar om en västlig variant av kulturell krigföring, nämligen engelska och franska truppers förstörelse av det kinesiska Yuanmingyuan-templet år 1860. Även här handlade det om psykologisk krigföring. Kejsaren skulle skrämmas att signera ett fördrag, och de europeiska trupperna kunde inte vinna genom vanlig krigföring. Genom att sticka det gigantiska palatsområdet i lågor ”brände man kejsarens värld, kom in i kinesernas huvuden”, säger Ringmar. Och det fungerade – kejsaren var snart död och Kina tvingades in i den europeiska världsordningen."

Läs hela artikeln på dn.se

Erik Ringmar