Den store, den enfaldige eller den som inget gjorde!

Mikael Sundström skriver i Skånska Dagbladet om hur namn på historiska ledare påverkar vårt sätt att se på dem.

”Jag har i en tidigare krönika berört den politiska kraft som bor i personnamn. En särskild utväxt av detta fenomen är de tillnamn eftervärlden klistrar fast på en person. De ger ju onekligen ett bestående förstaintryck för varje nytillkommande tittare, och som deoderanttillverkaren Axe brukade konstatera, ”first impressions last”.

Hör man talas om någon som fått tillnamnet ”den store” – som Knut den store, Karl den store (vars far f.ö. kallades Pippin den lille) eller den sällsynta kvinnliga varianten Katarina den stora – ja då tänker man nog att det är värt att spetsa öronen lite extra”.

Artikeln ”Den store ledaren” finns att läsa på Skånska Dagbladets webbplats

Mikael Sundströms personliga sida