Björkdahl pratar om Slaget om Mostar i P3

Annika Björkdahl som har studerat vilka konsekvenser kriget fick i Mostar medverkar i P3 dokumentären ”Slaget om Mostar”. Det är 20 år sedan kriget tog slut i Bosnien och Hercegovina. P3 dokumentär skriver på sin webbplats:

”1992 kommer kriget till Mostar i Bosnien Hercegovina. Från kullarna runt staden regnar granater ner över människorna. De som tidigare var grannar vänder sina vapen mot varandra och en stad förintas.

Innan kriget svepte över Jugoslavien var Mostar den stad i hela landet som hade flest blandäktenskap. Mostar var en multietnisk stad där bosnienkroater, bosnienserber och bosniska muslimer, bosniaker, levde tillsammans i samma kvarter, på samma gator.

Men kriget i Bosnien Hercegovina slår hårt mot Mostar och får en makaber vändning när de tidigare allierade bosnienkroaterna och bosniakerna som tillsammans försvarat Mostar mot den serbdominerade jugoslaviska armén, vänder sina vapen mot varandra.

När kriget är över är Mostar den mest delade staden i hela landet.

I P3 Dokumentär berättar mostarbor som flydde till Sverige om sina liv innan, under och efter kriget.

En dokumentär av Arvid Hallberg. Producent: Robert Barkman.”