Aggestam om kvinnliga medlare och hållbara fredsprocesser i Mänsklig Säkerhet

Ett nordiskt nätverk med kvinnliga medlare lanserades nyligen i Oslo. Om en dryg vecka samlar också utrikesminister Margot Wallström ett antal internationella diplomater och representanter för civilsamhället i Stockholm för att diskutera kvinnors roller i internationellt fredsmäklande.

Karin Aggestam, professor i Lund, noterar dock att akademin ligger efter och att forskningen kring genus och kvinnors deltagande i medling och fredsförhandling är mycket begränsad. En rad forskare, både i Sverige och internationellt har dock initierat ett antal projekt för att specifikt studera kvinnor, genus, diplomati och hållbara fredsprocesser.