Yes Minister! En undersökning av ministrars inflytande på socialpolitiken i 7 Västeuropeiska länder

Fokus på att förstå ministrars betydelse för reformer inom det socialpolitiska området.
Projektet finansieras av FORTE.

Att förstå politiken bakom välfärdsreformer har blivit allt viktigare i takt med att Europa idag står inför ett flertal viktiga utmaningar, som har lett till att reformtrycket har ökat för att främja anställbarhet och för att underlätta sammanjämkningen av arbets- och familjeliv.

Vi vill bidra till en ökad förståelse av den politiska process som föregår viktiga reformer inom familje- och arbetsmarknadspolitiken. I motsats till tidigare studier, som har fokuserat på regeringars politiska färg, så försöker vi skapa en mer realistisk bild av hur partipolitiken påverkar välfärdsutvecklingen, genom att fokusera på ministrars roll i beslutsfattandet.

Vår empiriska strategi baseras på en storskalig datainsamling som syftar till att mäta enskilda ministrars politiska position. Dessa data kompletteras med information om de reformer som genomförts, vilket gör det möjligt att studera ministrars betydelse för socialpolitiken i Västeuropa.

Sidansvarig:

Forskare på projektet