Svenskt valfusk i historiskt-komparativt perspektiv

När och hur utrotades valfusk i Sverige och andra etablerade västdemokratier?
Finansierat av Vetenskapsrådet.

Syftet med detta forskningsprojekt är att förklara hur och varför valfusk avskaffades i etablerade västdemokratier.

För det första kommer ett nytt historiskt fall att undersökas: Sverige före införandet av allmän rösträtt 1921.

För det andra kommer systematiska jämförelser med den historiska erfarenheten från andra etablerade demokratier att genomföras, dels baserade på sekundärlitteratur, dels genom samarbete med länderexperter på området, dels genom insamling av originaldata från ett ytterligare fall: USA.

För det tredje kommer jämförelser över tid och mellan länder att genomföras för att förklara hur valfusket upphörde.

Sidansvarig:

Forskare på projektet

Publikationer knutna till projektet

• Teorell, Jan. "Omval och andra omtagningar under 300 år", i Berg, Linda & Henrik Oscarsson, red. Omstritt omval. Göteborg: SOM-institutet, 2012.
  • Teorell, Jan. "Varför är valfusk så ovanligt i Sverige?", i Bennich-Björkman, Li (red.), Statsvetenskapens frågor. Lund: Studentlitteratur, 2013.