Styrning i övergången till hållbara städer

Vilken roll kan levande laboratorier spela i styrningen av stadsområden vid en omställning till hållbarhet?
Ett initiativ av gemensamma program, finansierat av olika parter tillsammans med det svenska Forskningsrådet Formas.

Styrning i övergången till hållbara städer: att främja levande laboratoriers roll / Governance of Urban Sustainability Transitions: Advancing the role of living labs (GUST)

Europeiska städer står inför en brådskande utmaning - hur kan de ge ekonomiskt välstånd och social sammanhållning och samtidigt uppnå en hållbar miljö?

Som svar håller nya Levande laboratorier ‘living labs’ på att bildas. Platser framtagna för att testa och lära av sociala och tekniska innovationer i realtid.  Enstaka fall har studerats, men ett begränsat arbete har gjorts för att förstå hur dessa fungerar i olika nationella kontexter eller hur vi kan öka deras inverkan eller dela lärdomar över europeiska städer.

Detta projekt sammanför ledande europeiska forskningspartners och praktiker för att undersöka urbana levande laboratorier och öka deras möjligheter att bidra till hållbarhetsövergångar.

Läs mer på urbanlivinglabs.net

Sidansvarig:

På projektet

Detta är ett initiativ taget av olika program: Urban Europe, som löper från oktober 2014 - maj 2017 med deltagande av Durham University, Storbritannien, Eurasmus University, Rotterdam, Nederländerna, Joanneum Research, Österrike. Koordinator är Lunds universitet och Internationella institutet för industriell miljöekonomi (IIIEE).

Professor Annica Kronsell från Statsvetenskapliga institutionen är involverad i projektet.