Navigering av institutionell komplexitet i klimatstyrning

Hur kan vi orkestrera en mängd olika institutioner som styr den internationella klimatpolitiken idag?
Formas (april 2014 t.o.m. mars 2017).

I flera år har klimatförhandlare kämpat med att nå en ny global överenskommelse under FN:s klimatkonvention. Samtidigt har klimatproblemet även börjat styras av många andra institutioner som hanterar vitt skilda frågor som biologisk mångfald, internationell handel och säkerhet.

Målet med det här projektet är att öka kunskapen kring karaktären av, orsakerna till och konsekvenserna av institutionell komplexitet för tre centrala klimatpolitiska problem: planetär ingenjörskonst (geoengineering), kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar (SLCPs), och minska utsläpp från avskogning genom kompensation (REDD+). Projektet tänker också utveckla idéer för hur konflikter mellan olika institutioner kan lindras och hur synergier kan ökas.

Sidansvarig: