Extrem aktivism? Psykologiska faktorer bakom protestaktivitet

Med fokus på att förklara varför visa individer deltar i protestaktiviteter.
Projektet finansieras av Vetenskapsrådet.

Forskningen visar att de sätt som medborgare i demokratiska system använder för att påverka i den politiska beslutsprocessen har förändrats under de senaste årtiondena. Så kallade protestaktiviteter som exempelvis demonstrationer, bojkotter och namninsamlingar, har ersatt mer institutionaliserade former av politiskt deltagande, som partiaktivitet.

Det övergripande målet med det här projektet är att förklara varför individer väljer att protestera. För att besvara frågor om varför individer deltar i kollektiva handlingar, bygger vi på tidigare forskning inom statsvetenskap om politiskt deltagande och på forskning inom socialpsykologi och personlighetspsykologi.

Vi kombinerar och bidrar därmed till forskningen inom flera olika vetenskapliga fält. För att utvärdera våra hypoteser genomför vi en rad studier, bland annat en enkätundersökning och laboratorieexperiment.

Extern webbplats på www.psy.lu.se

Sidansvarig: