Politiska partier och politiskt beteende

Den här gruppen fokuserar på politiska partier, politiskt beteende och policy-making.
Gruppen har sponsrats av Fahlbeckska stiftelsen.

Syftet med gruppen är att samla forskare och främja forskning inom det breda temat, partier och politiskt beteende.

Deltagarna i gruppen bedriver forskning om till exempel politiska partier, regeringsbildning, regeringars beslutsfattande (”policy-making”), röstningsbeteende, politiskt deltagande och protestaktivitet. Forskarna i gruppen använder en rad olika typer av metodologiska ansatser, som spänner sig från kvalitativa metoder som intervjuer och innehållsanalys, till avancerade statistiska metoder och experimentella tekniker.

Gruppen har bjudit in en rad välkända internationella forskare som har presenterat sitt arbete inom olika ämnen som relaterar till gruppen. Forskargruppen har även varit aktiv i organiseringen av de olika valvakor som har hållits på institutionen, och flera forskare är viktiga kommentatorer i media.

Publikationer knutna till gruppen

• Hanna Bäck & Johannes Lindvall. (2014). “Commitment Problems in Coalitions: A New Look at the Fiscal Policies of Multiparty Governments”. Forthcoming in Political Science Research and Methods.
  • Hanna Bäck, Marc Debus & Heike Klüver. (2014). “Bicameralism, Intra-party Bargaining, and the Formation of Party Policy Positions: Evidence from the German Federal System”. Forthcoming in Party Politics.
  • Emma Bäck, Hanna Bäck & Gema Garcia-Albacete. (2013). “Protest Activity, Social Incentives and Rejection Sensitivity: Results From a Survey Experiment about Tuition Fees”. Contention: The Multidisciplinary Journal of Social Protest 1: 1–15.
  • Brommesson, Douglas & Ekengren, Ann-Marie (2013). “What happens when a new government enters office? A comparison of ideological change in British and Swedish foreign policy 1991–2011”, Cooperation and Conflict, 48(1).
  • Davidsson, Johan Bo and Paul Marx (2013), "Losing the Issue, Losing the Vote: Issue Competition and the Reform of Unemployment Insurance in Germany and Sweden" in Political Studies, 61(3): 505-522.
  • Fredén, A. 2014. Threshold insurance voting. A study of voters’ strategic behavior in the 2010 Swedish general election. Journal of Elections, Public Opinion and Parties Vol 24 Issue 4 2014.
  • Knotz, Carlo and Johannes Lindvall. (Forthcoming). “Coalitions and Compensation: The Case of Unemployment Benefit Duration”. Forthcoming in Comparative Political Studies.
  • Nelson, Moira, and Nathalie Giger. 2013. “The welfare state or the economy? Preferences, constituencies, and strategies for retrenchment”. European Sociological Review 29: 1083-1094.
  • Rosén Sundström, Malena. 2011. “The Swedish Green Party: from alternative movement to third biggest party". Environmental Politics.
Sidansvarig: